#blog

Denim: wie heeft er geen item in zijn of haar kledingkast hangen?

Of het nou een spijkerbroek of een spijkerjas is, iedereen draagt ze en zal ze voorlopig ook blijven dragen. Ze zijn makkelijk te combineren en tegenwoordig zien we zelfs steeds meer denim-on-denim, zelfs op catwalks. Hoe komt het nou dat denim ineens zo populair is geworden en hoe zorg je ervoor dat je jouw eigen unieke twist geeft aan denim items? Let’s find out!

 

Oorsprong van denim

Persoonlijk weten wij niet anders dan dat denim altijd gedragen wordt, maar er moet ooit een begin zijn geweest, toch? Het begon allemaal met de goudzoekers in Californië, die stevige broeken nodig hadden. Een slimme man, genaamd Levi Strauss (inderdaad, die van Levi’s ja) maakte stevige broeken van zeildoeken voor de mannen. De broeken waren razend populair, maar op een gegeven moment was hij door zijn zeildoek heen en moest hij met iets anders komen. Hij besloot om een sterkere katoensoort te gebruiken, genaamd ‘Serge de Nîmes’ (keper uit Nîmes). Hier kwam uiteindelijk het begrip denim vandaan!

Al snel verspreidden de jeans zich door Europa, met als eerste ingang de Tweede Wereldoorlog. Later werden de jeans zelfs gedragen door bekende gezichten als Elvis Presley en Marilyn Monroe. In de jaren zestig waren ze helemaal niet zo casual. Vooral “nozems” droegen de broek: opstandige jongeren die ook wel “zondaars in spijkerbroek” werden genoemd. Wisten zij veel dat hun kleinkinderen er later in zouden lopen…

 

Just be casual

Denim werd later dus echt onderdeel van de alledaagse fashion. Van de president tot jijzelf, iedereen, maar dan ook bijna iedereen loopt erin. Maar hoe komt het nou dat iedereen steeds hetzelfde draagt? Hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud University Nijmegen Anneke Smelik (64), schuift het feit dat iedereen zoveel hetzelfde draagt vooral af op het internet en social media, met name als we het over de jongere generatie hebben. Alles verspreid zich razendsnel, waardoor er meer uniformiteit ontstaat. Kleding werd niet meer gebonden aan klasse, religie, sekse of leeftijd. We hebben al snel zelf de keuze over wat we aantrekken. Dankzij die vrijheid zie je een item zoals een spijkerbroek- of jas terug in alle klassen van de samenleving.

 

Unieke twist

Maar de grote vraag blijft: hoe zorg je nou dat je toch uniek blijft tussen al die trends? Hoe geef je een outfit écht een eigen twist? Probeer je kleding te personaliseren door er bijvoorbeeld dingetjes op te naaien die jij erg leuk vindt. Ook kun je een uniek item combineren met een meer casual, of juist classy item. Kies voor een leuk denim item en combineer het weer met een heel andere stof. Schoenen zeggen ook veel over je outfit. Is je outfit wat algemener? Maak het wat unieker door een stoer paar laarsjes. Maar het belangrijkste blijft: volg je eigen gevoel en je eigen smaak. Dan komt het sowieso wel goed!

In Emma District vind je verschillende modezaken die allerlei soorten denim verkopen. Van baggy jeans tot slim fit, van spijkerjasjes tot spijkerrokjes. Kom snel eens langs en ontdek het uitgebreide unieke aanbod in EMMA DISTRICT!